Ötletek

Szép kert – gyorsan, avagy a növénytelepítés rejtelmei A cím kapcsán idős dísznövény professzorunk szavai jutottak eszembe, aki azt mondta: „A legtehetősebbek azonnal nagy növényeket, kész kertet akarnak, mert nem tudják, mikor éri őket utol a törvény…”

Komolyra fordítva a szót, valóban sokan vásárolnak kifejlett nagy növényeket, magas fákat, már termő gyümölcsöket, mutatós nagy bokrokat. Ezek ára többszöröse a kisebb egyedekének, de nem kell várnunk évekig, hogy meglássuk valódi szépségüket. Ellenben folyamatos ápolást igényelnek, hogy megtartsák formájukat.

A kert tervezésekor nagyon sok mindent kell figyelembe vennünk.

A növények igényei szerint:

  • talajigényt,
  • tápanyagigényt,
  • fényigényt,
  • vízigény,
  • milyen társulásban érzi jól magát az adott fajta.

Esztétikai szempontból:

  • levélszíneket, -formákat,
  • virág színeket,
  • virágzási időt,
  • virágzási időt,
A növénytelepítés rejtelmei

Érdemes lombhullató és örökzöld egyedeket vegyesen ültetnünk, így télen sem marad csupasz a kertünk. Minden növénynek meg kell hagyni a növekedéséhez szükséges teret, tehát tudni kell, hogy mekkorára fognak nőni. Sokan esnek abba a hibába, hogy jártukban-keltükben megtetszik, nekik egy-egy növény megvásárolják, de már nincs hely a kertben, ahova azt ültetni lehetne. Tudomásul kell venni, hogy kertünk területe véges, így nem férhet bele minden növény.

Attól függően, hogy mikor építjük a kertet, a kertészetekben más és más növényfajokat fogunk találni. Például tavaszi kertépítés során túlsúlyban lesznek a lombhullató magnoliák, az aranyvesszők, a jázminok, virágzó hagymások... Ha keresünk, akkor sem találunk például nyáron virágzó évelőket vagy egynyári virágokat. Ha azt szeretnénk, hogy kertünkben mindig virágozzon valami: buja és színes legyen a kert, akkor helyet kell hagynunk, hogy minden időszakban pótolni tudjuk az éppen virágzó fajtákat.

A kertépítés gyorsaságának szempontjából sarkalatos kérdés, hogy milyen megoldást választunk. A kertészetekben konténeres, földlabdás és szabadgyökerű növényeket vásárolhatunk.

Konténeres növényeket a vegetációs időszak bármely szakában ültethetünk, ezek drágábbak, de megmaradásuk majdnem biztos.

Földlabdás és szabadgyökerű növényeket tavasszal és ősszel választhatunk. Ültetésesükkor jobban oda kell figyelnünk a megfelelő ültető gödör kialakítására és a tápanyag utánpótlásra. Ültetés során minden esetben nagyon fontos az ültető gödör alapos beiszapolása, a gyökerek és lombkorona visszametszése.

A kertépítés viszonylag nem sok időt igényel, a földmunkák elvégzése után nincs más teendőnk, mint a megfelelő növényeket elültetni. Ha ezt kellő szakértelemmel tesszük a kert valóban a lakásunk része lesz, a mindig megújuló természetet hozza életünkbe.

Az ingatlanközvetítők úgy számolnak, hogy ha a ház árának 1/7-ét költi a tulajdonos a kertjére, az ingatlan ára 1/3-val nő. Ha jól belegondolunk, ez valóban így lehet.

Varjas Kata
Zakar András